Zakaj je razvoj komunikacijskih veščin pomemben za razvoj govora

 

Učenje govora se začne bistveno prej preden otrok spregovori svojo pravo besedo. Da bi otrok lahko začel uporabljati svoje prve besede, mora prej osvojiti celo vrsto veščin, ki razvoj govora podpirajo. Prav zato, je v piramidi razvoja komunikacije, govor umeščen najvišje.

Sposobnosti in veščine ob vznožju piramide so pogoj, da se lahko razvijajo veščine na vrhu.

Otroci se prek zgodnjih interakcij s svojimi starši naučijo zelo pomembnih stvari, ki jih morajo osvojiti, da postanejo dobri komunikacijski partnerji.

Naučijo se kako vzdrževati pozornost s sogovorcem, učijo se izmenjevanja v dejavnosti, naučijo se odzvati, ko nekdo nekaj reče in naučijo se kako začeti nov krog v interakciji.

Preko aktivnih interakcij se gradijo osnove za učenje govora.

Pri učenju komunikacijskih veščin, otroku lahko pomagate:

  • Vzpostavljati očesni stik – držite ga blizu svojemu obrazu in ga ob tem spodbujate da vas gleda. Igrajte se skrivalnice, se zanimivo oglašajte ali pihajte mehurčke – počnite vse, kar ga bo spodbudilo, da vas pogleda. Otroka nikoli ne silite v očesni kontakt, temveč ga pri tem le vzpodbujajte.
  • Izmenjevati se v interakcijah – igrajte se igre izmenjav: z otrokom si podajajte žogo, izmenično igrajte na boben… Bodite potrpežljivi in ne pozabite počakati, ko je na vrsti otrok.
  • Poslušati – z otrokom poslušajte zvoke v okolici, poskušajte določiti njihov izvor, primerjajte zvoke, ki jih ustvarjate z različnimi predmeti, igrajte se igre kot so »Leti, leti«, pojte mu pesmice in pomagajte otroku, da sledi enostavnim navodilom.
  • Posnemati – posnemajte otrokove glasove in mu pokažite, da so za vas pomembni. Sčasoma se bo naučil in bo on začel posnemati vas. Nikoli ne silite otroka naj govori, namesto tega ga hrabrite v vsakem njegovem poskusu govora.
  • Izbirati – spodbujajte otroka, da pogleda in potem pokaže katero hrano, igračo ali obleko si želi.
  • Uporabljati glasove – igrajte se igrice, ki otroka spodbujajo pri uporabi različnih glasov. Če boste uporabljali ku-ku ali bu (ko se skrivate), brrm (ko vozite avtomobilček), uiii (ko se žoga kotali po klančini) bo to spodbudilo otroka, da se vam pridruži.
  • Uporabljati geste – ob svojem govoru jih uporabljajte tudi vi
  • Razvijati elemente simbolne igre – preigravajte z otrokom enostavne dnevne rutine kot so hranjenje, oblačenje ali umivanje punčke ali medvedka.

Samo poslušanje govora ni dovolj, govor se razvija skozi interakcije v katerih je otrok aktivno udeležen.